maandag 2 april 2018

Waarnemen in balans


“Heerlijk hé” zei de Merel tegen het roodborstje. “De lente is gekomen. Je ziet dekleuren veel meer uitgesproken, Je ziet het glanzen van de dauwdruppel, het goudgele licht van de zon, de knoppen van bloemen en planten zie je openbarsten. Je hoort alle vogels hun lentelied zingen en zelfs de win klinkt anders omdat ze nu door de kleine blaadjes waait. Als ik zing, krijg ik antwoord van veel soortgenoten. En dan die geur!! Geweldig. Je ruikt zand, het gras, de subtiele geur van de bloemen die nu bloeien en je proeft de zachtheid van de lucht, de met voeding gevulde beken en grond. Heerlijk!!”En dan de warmte van de zon. Die voel je op je veren. Ze droogt je en ze zet je hart in voor en vlam”.
Samen met deze ontboezeming zingt hij zijn hoogste lied. Vanuit alle kanten krijgt hij antwoord op zijn lenteroep. Hij is zo gelukkig. Dan, vanuit het niets voelt hij iets anders. Iets dat hem angst inboezemt. Met zijn waarschuwingskreet maakt hij de andere vogels attent op het gevaar. Hij vliegt weg en kijkt nog even achterom. “Mis poes” grijnst hij zelfverzekerd. Poes kijkt als een boer met kiespijn en begint zuchten haar snoet schoon te wassen met haar poot.

Tja, wat moet je nu met zo’n verhaaltje. Mijn vraag aan jou is, welke zin spreekt je het meeste aan? Waarom dat belangrijk is? Omdat je zo heel gemakkelijk kunt ontdekken wat je voorkeurskanaal van waarnemen is. Is het het zien, het horen, het voelen, ruiken of proeven? Of is het je intuïtie, is dat wat zich als eerste roert?
Wij mensen hebben onze voorkeurs waarnemingskanalen. Vaak zijn het een paar, in orde van voor ons belangrijkheid. Bijvoorbeeld eerst het zien, dan het horen en dan het voelen.
Echter, hoe meer kanalen je inzet in je communicatie, je waarneming, des te meer wordt je ervaring uitgebreid.
Een van de fundamentele technieken binnen NLP is het ontdekken van je eigen voorkeuren, het leren gebruiken van meerdere kanalen én het ontdekken van de voorkeurskanalen van degene met wie je in contact bent. Heb je dat ontdekt, des te beter kan je aansluiten en de communicatie optimaal laten zijn.
Een heerlijk aspect van NLP dat zelfverzekerdheid en kracht in zich draagt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten